"Міні-Рекс": вчені знайшли крихітного предка тиранозавра

Палеонтологам вдалося виявити предка тиранозавра Рекса, який був набагато меншого розміру

Про це пише Live Science.

Раніше невідомий представник Tyrannosauridae тероризував здобич близько 92 мільйонів років тому, але на відміну від свого відомого родича, він був мініатюрним: його тіло було трохи довшим за череп T. rex.

Новий вид отримав назву Suskityrannus hazelae. Вчені стверджують, що мініатюрний представник тиранозаврових важив від 20 до 40 кг, а його зріст (довжина тіла від голови до хвоста) складав близько 274 см. Для порівняння, тиранозавр Рекс важив близько 8 160 кг.

"Тварина виглядала б трохи більш схожою на велоцирапторів з "Парку Юрського періоду" за розміром і висотою голови, ніж його більш пізні величезні родичі, такі як Т. Рекс", - каже провідний автор дослідження Стерлінг Несбіт, доцент кафедри геонаук. в Технологічному коледжі Вірджинії.

Незважаючи на відмінності доісторичних тварин, їх раціон був ідентичний, що вказує на полювання на дрібних тварин, хоча як вони це робили, невідомо, відзначають вчені. 

"У Suskityrannus hazelae череп і ступня набагато тонші, ніж у його пізніших і великих побратимів тиранозаврів. Знахідка також пов'язує старих і менших представників тваринного світу з Північної Америки і Китаю з набагато більшими видами, які протрималися до остаточного вимирання. Те, що сталося безпосередньо перед тим, як гіганти еволюціонували, було трохи загадковим через прогалини в викопному літописі. Це викопне, а також інші недавно виявлені, допомагають подолати розрив в 60 мільйонів років в скам'янілостях тиранозаврів", - відзначили дослідники.