Таємниця віком 130 років: у Великій Британії знайшли ймовірну могилу Людини-слона

Вчені виявили ймовірне місце поховання одного з найвідоміших британців Вікторіанської епохи - Людини-слона

Як пише The Washington Post, ймовірно, його останки знаходяться на території Лондонського міського кладовища і крематорію.

Джозеф Кері Меррік народився у 1862 році і відомий світу через значні тілесні деформації, зокрема  непропорційно велика голова.

Одна з теорій свідчить, що причиною таких відхилень став нейрофіброматоз I типу - поширене спадкове захворювання, що призводить до виникнення різних пухлин. Ще одна версія розглядає випадок як прояв синдрому Протея - захворювання, яке характеризується аномальним зростанням кісток і шкірних покривів. Нарешті, є версія, що Меррік страждав від нейрофіброматозу I типу і синдрому Протея одночасно.

Хвороба заважала Джозефу нормально жити і працювати: незважаючи на те що йому вдалося влаштуватися на тютюнову фабрику, деформації правої руки не дозволяли виконувати виробничу норму. 

У 1884 році Людина-слон почав виступати в цирковому шоу Тома Нормана, що принесло йому не тільки популярність, а й 50-фунтовий статок, що на той час було чималою сумою. Навіть наступний заборону «шоу виродків» не привів Джозефа Кері Мерріка до забуття, так як поступово він почав викликати все більший інтерес з боку наукового світу.

Меррік помер в 1890 році від асфіксії: важка голова перегнула шию. Він прожив недовге, але в цілому повноцінне життя. У нього були сім'я і діти, а сам він був освіченою людиною.

Скелет Джозефа Мерріка

Одна із загадок - місце поховання Людини-слона. Зараз його біограф Джоан Вігор-Мунговін (Joanne Vigor-Mungovin) заявила, що, ймовірно, знайшла місце його поховання. Безіменна могила знаходиться на території Лондонського міського кладовища і крематорію - історичного району, розташованого в східній частині столиці Великобританії. М'які тканини поховали після вилучення скелета Мерріка.

Саме відкриття було зроблено завдяки аналізу реєстраційних книг за той період, коли помер Людина-слон. Ім'я Мерріка дослідниця знайшла на одній зі сторінок.