Тисячі людей вийшли на антиурядові протести у Чехії

Тисячі жителів Чехії вийшли у понеділок на вулиці Праги, виступаючи проти прем'єр-міністра країни Андрія Бабіша, якого звинувачують у корупції, а також новопризначеного міністра юстиції Марії Бенесової

Про це повідомляє DW.

Демонстранти несли національні прапори і скандували гасло "Ми не сліпі".

Масштабні акції також пройшли у містах Брно та Острава. Протестувальники побоюються, що Бенесова може виправдати Бабіша за звинуваченнями, висунутими проти нього.

Слідство стверджує, що мільярдер і колишній підприємець Бабіш у 2007 році незаконно отримав субсидії ЄС у розмірі двох мільйонів доларів на користь свого холдингу Agrofert.

У 2008 році родина Бабіша викупила старовинний маєток, який вирішила переобладнати у люксовий конференц-центр "Гніздо лелеки". Суму реконструкції оцінили у 350 млн крон, з яких 50 млн склав грант Євросоюзу на підтримку малого бізнесу.

У доповіді Європейського управління з питань запобігання зловживанням та шахрайству (OLAF) йдеться, що неправдиві та неповні дані були надані в заявці на отримання гранту ЄС на готельно-конференційний комплекс "Гніздо лелеки". 

Сам Бабіш заперечує факти порушень і називає справу політично мотивованою. За його словами, призначення Бенесової не є загрозою для правосуддя. У 2017 році Бабіш, найбагатша людина Чехії, передав управління Agrofert відповідно до вимог законодавства.

71-річна Бенесова була міністром юстиції з 2013 по 2014 роки і генеральним прокурором з 1999 по 2005 роки. Вона змінила на цій посаді Яна Кнезінека, який пішов у відставку 18 квітня. Незважаючи на звинувачення проти Бабіша, його партія ANO ("Акція незадоволених громадян") залишається явним лідером опитувань.