Україна реагуватиме на "путінські паспорти" санкціями із залученням міжнародних партнерів, - МінТОТ

Уряд України ініціюватиме запровадження санкцій проти росіян, причетних до видачі паспортів РФ на окупованих територіях Донбасу, та проситиме про це міжнародних партнерів

Про це заявив міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш, передає Еспресо.TV.

"Ми знаємо перелік осіб, які безпосередньо задіяні в незаконних діях по видачі паспортів українським громадянам і фактично до незаконних дій щодо тиску і змушенння громадян по отриманню таких документів. Ми готуємо зараз перелік посадовців РФ, до яких мають бути застосовані персональні санкції у взаємодії з міжнародними партнерами", - сказав Черниш.

Міністр наголосив, що Україна не визнаватиме "путінські паспорти" та звертатиметься до інших країн із проханням про таку ж реакцію.

"Передбачений перелік пунктів видачі, так званих підрозділів, уповноважених РФ на видачу паспортів, і починаючи з певних дат з моменту прийняття рішення про видачу таких паспортів, усі документи, видані цими органами визнаватимуться недійсними. Також уряд прийняв таке рішення, щоб МЗС  попрацювало з міжнародними партнерами, щоб аналогічні рішення були прийняті нашими міжнародними партнерами. Це буде нагадувати ситуацію трохи схожу до тих документів, які видають на окупованій території Криму, які навіть не приймаються для отримання віз у візові країни для громадян РФ", - додав Черниш.

Міністр також зазначив, що урядові експерти готують до обговорення подальші зміни до закону України про громадянство.