Українські автори проекту пішоходного мосту у Києві заперечили закиди швейцарських колег щодо крадіжки ідеї

Для пішохідно-велосипедного переходу між парками “Хрещатий” та “Володимирська гірка” у Києві використали проект українських архітекторів, створений раніше проекту швейцарців

Про це свідчать документи, опубліковані київськими архітекторами в Facebook, а також особисті свідчення розробників концепції.

"Матеріали Містобудівної ради 2012 року. Проект 2011. Конкурс, на якому швейцарці посіли друге місце, слямзив нашу ідею ламаного мосту -2013 рік. Ось, власне і все, дорогі метальники", - написав на своїй сторінці в соцмережі столичний архітектор Андрій Миргородський.

Архітектор прикріпив до публікації фотокопію одного з ракурсів проекту мосту, разом з супровідним документом Містобудівної ради від 2012 року.

Також інформацію щодо крадіжки ідеї швейцарських архітекторів прокоментував один з реальних розробників концепції - Олександр Горбан.

"Побачив цю публікацію і хочу дати свій коментар: концепція велопішохідного мостового переходу, який будується, була розроблена ДО оголошення міжнародного конкурсу, і швейцарські архітектори до неї не можуть мати ніякого стосунку. Концепція розроблялася мною в складі ТОВ "Проектні Системи" і є власністю цієї компанії. Схема генерального плану була надана організаторам конкурсу для підготовки конкурсного завдання", – пояснив архітектор.

Крім того, у коментарях до посту Горбан додав низку візуалізацій майбутнього мосту, розроблених його компанією за два роки до конкурсу, у якому брало участь швейцарське бюро.