Волкер переконаний, що Путін російськими паспортами для українців перевіряє Зеленського

Президент Росії Володимир Путін хотів перевірити майбутнього президента України на міцність, коли видав указ про спрощену видачу паспортів українцям

Про це спецпредставник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер сказав в інтерв'ю ВВС.

За словами Волкера, "багато з того, що робить Росія, викликає серйозне занепокоєння у США". Представник США додав, що "в першу чергу хотів, щоб ми вирішили конфлікт на сході України. Але у нас навіть не було такої можливості, тому що позиції, яких дотримуються росіяни, занадто далекі".

На запитання журналіста: "Є версія, що спрощення Путіним процедури отримання громадянства для непримиренних противників України дозволить забрати їх у Росію, а Донбас реінтегрувати назад. Як ви ставитеся до цієї версії?", Волкер відповів:

"Не думаю, що це було первинним мотивом президента Путіна. Швидше, було бажання спробувати перевірити на міцність президента Зеленського. Але з іншого боку, якщо це дійсно буде так і допоможе виконати Мінські угоди, я не думаю, що хтось став би заперечувати. В кінцевому рахунку ми хочемо, щоб жителі Донбасу жили в безпеці, щоб там була відновлена економіка, щоб вони мали можливість піклуватися про себе і своїх сімей, щоб держава там надавала всі необхідні послуги і щоб люди повернулися до нормального життя", - сказав він.