Благодійники допомагають з фінансами, але не втручаються у розбудову ПЦУ, - Епіфаній

Церква завжди існує на пожертви – від парафіян чи від меценатів, в розбудові Православної церкви України вони відіграють важливу роль

Про це заявив предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній в інтерв’ю lb.ua.

У виданні зазначили, не секрет, що "каса" УПЦ-КП свого часу була під контролем патріарха Філарета та й залишилася, власне. І коли він хоче вставити вам палки в колеса – просто перекриває фінансування. Подейкують, що ПЦУ наразі скрутно у фіннасовому плані, адже на ті ж закордонні відрядження, організаційні речі потрібні гроші.

Митрополит Епіфаній зазначив, що церква завжди існує на пожертви – від парафіян чи від меценатів, які повсякчас в історії Православної Української Церкви відігравали важливу роль.

"Якщо взяти храм, на ньому часто є табличка, хто його збудував, хто допомагав, хто був меценатом тощо. Я б сказав, що українська церква не розкошує, ми не маємо якихось особливих прибутків, і, як предстоятель, я не маю жодних прибутків. Звичайно, мені, як предстоятелю, потрібно шукати джерела фінансування основних церковних видатків", - наголосив він.

За словами Епіфанія, ними є Київська Православна Богословська Академія і Київська Митрополія – люди, які працюють для того, щоби функціонував центральний орган керівництва ПЦУ.

"Є благодійники, які відгукуються на наші прохання, допомагають нам, сприяють, але не втручаються у внутрішні справи", - наголосив він.

На уточнююче запитання: чи інформація деяких ЗМІ про фінансові проблеми церкви є перебільшеною митрополит зауважив: "Стан є задовільним – немає великих коштів, але немає і фінансової скрути".

Крім того, предстоятель ПЦУ зазначив, що бізнесмен Ігор Лисов безпосередньо Митрополії не допомагає. Він є меценатом Спасо-Преображенського собору, він утримує цей комплекс, розбудовує його, але він не є меценатом Митрополії.

"Андрій Мацола допомагає нам. Є й інші меценати, добрі люди, які розуміють роль Української Православної Церкви в державотворенні та допомагають нам розбудовувати церкву", - наголосив митрополит Епіфаній.