"Проблеми у моральній площині, а не юридичній": Луценко про допит Ситника щодо втручання у вибори в США

Генеральний прокурор Юрій Луценко прокоментував виклик на допит директора НАБУ Артема Ситника

Про це повідомила речниця генпрокурора Лариса Сарган у Facebook.

Луценко нагадав, що у березні отримав заяву про злочин від нардепа Розенблата, в якій вказувалося про нібито втручання директора НАБУ у хід виборів президента США.

Крім того, до заяви нардепа долучили грудневе рішення Апеляційного суду Києва про те, що "Ситник неправомірно втручався у вибори президента США".

Так, генпрокурор заявив, що йому важко коментувати юридичну сторону цього питання, тому що "ми не знаємо жодної статті Кримінального кодексу України, яка б дала оцінку таким діям".

"Тим не менше, закон є закон, ми зареєстрували провадження і Ситник допитується у зв’язку саме із цим", - сказав Луценко.

За його словами, у Ситника немає проблем щодо нібито його втручання у президентські вибори, "можливо вони лежать у моральній площині, але точно не в юридичній".

"Проте розмови про те, що він нібито хоче підтримати Хіларі Клінтон і не хоче підтримати Дональда Трампа, він вів в одній із мисливських баз відпочинку на території Рівненської області. Слідчі ДБР встановили, що за відпочинок своєї родини та родини друзів, за письмовими заявами працівників цього господарства, пан Ситник забув заплатити достатньо велику суму готівкою. Тому сьогодні він буде опитаний також і з цього питання", - сказав генпрокурор.

Луценко додав, що у разі відсутності документальних спростувань інформація про даний факт надійде до МВС для підготовки протоколу про корупцію.

"Коли чиновник отримує будь-які послуги, а хтось інший платить, наприклад, 100 тис. грн, то це називається неправомірна вигода. Пан Ситник мав би це показати у декларації як подарунок, або ж краще заплатити самому", - зазначив Луценко.

Так, у разі, якщо Ситник не надасть документальних спростувань такої заяви працівників мисливського відпочинкового комплексу, він, очевидно, матиме справу із протоколом про корупцію, який виписується МВС і розглядається судом.

"На початку допиту директор НАБУ заявив про те, що бажає давати покази власноручно (ч. 7 ст. 224 КПК), і для цього йому необхідний час для викладення показів власноручно та надання підтверджуючих покази документів. 
Заява відображена в протоколі та на цьому слідча дія завершена", - повідомила Сарган..

Крім цього, Ситник зазначив про те, що наразі при поставленні будь-яких запитань буде користуватись таким правом. 

Складено протокол про попередження про нерозголошення даних досудового розслідування. Тобто по суті допиту не відбулося. Далі директор НАБУ залишив приміщення ГПУ відразу після спілкування із прокурором.