Супрун порадила, як можна скоротити вживання солі

Денна норма солі для людини, яка не має серйозних проблем зі здоров’ям, становить 6 грамів

Про це повідомила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, щодня з їжею люди вживають багато солі, не помічаючи цього.

"6 грамів…це близько однієї чайної ложки, але зазвичай ми перевищуємо її майже вдвічі. Для дітей норма ще менша: від 1 до 3 років — 2 г на день, від 4 до 6 — 3 г; а від 7 до 10 років — 5 г", - йдеться в повідомленні. 

В. о. міністра опублікувала на своїй сторінці Стратегію скорочення солі, яку розробив Інститут медицини США. 

Їжте домашню їжу та будьте обережні з фаст-фудом. Супрун пояснила, що сендвічі з ресторанів фастфуду чи інші закуски можуть містити майже денну норму солі. Особливо багато її у в піці, хот-догах, спагетті з соусом, копченому м’ясі та стравах з кетчупом. Якщо їсте щось із цього, стежте за своїм раціоном протягом дня та намагайтеся уникати солоної їжі.

Високий вміст солі може бути в продуктах, які не здаються солоними на смак. До прикладу, це мафіни, енергетики, спортивні напої чи зернові сніданки. Уважно читайте вміст цих продуктів на етикетках. Якщо сіль або натрій зазначені на початку — їх тут багато. Радимо відмовитися від таких продуктів.

У стравах з ресторану також може бути високий вміст солі, про який ми навряд дізнаємось. Тому краще готуйте вдома або надавайте перевагу закладам, які подають страви після мінімальної обробки.

Їжте більше овочів та фруктів і надавайте перевагу свіжим продуктам. В.о. міністра радить заповнити половину своєї тарілки фруктами та овочами. Організму потрібно значно більше калію, аніж натрію. Фрукти та овочі добре задовольняють цю потребу.

Напівфабрикати чи вже готові страви містять набагато більше солі, ніж їхні інгредієнти. Перевіряйте етикетки та обирайте продукти, які містять не більше 300 мг солі на порцію.

Супрун радить почати зі зменшення порцій — так ви автоматично зменшите і кількість калорій, і кількість солі. Можна керуватися доволі простим правилом: чим більше у страві калорій, тим більше в ній солі.

Тренуйте свої харчові рецептори. Дослідження доводять, що ми можемо змінювати свої харчові звички.

Позбутися солі та, водночас, надати стравам нових смаків допоможуть спеції, сухі та свіжі трави, часник, імбир, цитрусові, вино та оцет.

Будьте уважні та не соліть страви двічі. Якщо під час приготування страви додаєте у неї солоні інгредієнти, можна не солити власне саму страву додатково.

Традиційні продукти з високим вмістом солі замінюйте більш корисними альтернативами. Замість бульйонних кубиків готуйте домашній бульйон.