Вимерлий 136 тисяч років тому вид птахів згодом "воскрес". Як це сталося

На Сейшельських островах через декілька тисяч років "воскрес" вимерлий вид наземних птахів – к'юверів пастушок (Dryolimnas cuvieri)

Про це повідомляє Zoological Journal of the Linnean Society.

Це сталося завдяки явищу ітеративної еволюції. Ітеративна еволюція - це окремий випадок паралельної еволюції, який полягає в розвитку одного і того ж виду з однакового предка, але в різний час. Таке явище зустрічається вкрай рідко, тому вчених і здивував випадок "відродження" вимерлого 136 тисяч років назад птаха. Це перший випадок, коли ітеративна еволюція була помічена для цього роду і один з найзначніших прикладів в історії птахів.

Як і деякі інші нелітаючі птахи(моа і додо), к'юверів пастушок (Dryolimnas cuvieri) жив на островах, де практично не водиться хижаків. 

Пастушкові - це сімейство білогорлих птахів розміром з курку, що мешкають на Мадагаскарі і на островах в Індійському океані. Вони постійно колонізують ізольовані острови в океані. Однак, хоч такі острова і вільні від хижаків, вони дуже часто стають жертвами стихійних лих. Нелітаючі птахи швидко гинуть в результаті цих явищ.

Один з видів пастушкових мав здатність літати, що і дозволило йому переселитися на атол Альдабра, що входить в Сейшельські острови. Влаштувавшись там, птах еволюціонував так, що втратив здатність до польоту. Однак 136 тисяч років тому атол повністю покрило море і через повінь і утворений там вид зник.

Нове дослідження, проведене вченими Портсмутського університету і музею природної історії показало, що приблизно 100 тисяч років тому к'юверів пастушок знову з'явився на цьому ж атолі, який на той час уже сплив назад. Більш того, після свого "воскресіння", вид так і не вимер і існує до цих пір.

Це вдалося зробити за допомогою аналізу останків кісток, знайдених під час розкопок на атолі. Дослідники порівняли зразки кісток тамтешніх птахів до затоплення і після. Кістки були ідентичні і належали одному і тому ж виду.

"Ці унікальні скам'янілості дають неспростовні докази того, що член сімейства пастушкових двічі колонізував атол. Він прилетів, швидше за все, з Мадагаскару, і кожен раз після прильоту на атол він в ході еволюції втрачав здатність до польоту, перетворюючись на інший вид. Викопні свідоцтва, які ми представили, унікальні для цих птахів і уособлюють їх здатність успішно колонізувати ізольовані острови і досить швидко втрачати здатність до польоту в результаті ітеративної еволюції ", - говорить доктор Джуліан Хьюм, провідний автор дослідження, науковий співробітник музею природної історії.