Апеляцію НБУ відхилили на користь екс-акціонерів ПриватБанку

Апеляційний адміністративний суд відхилив скаргу НБУ на рішення Окружного адміністративного суду Києва щодо задоволення позову колишнього акціонера ПриватБанку кіпрської компанії Triantal Investments Ltd.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Так, 13 травня 2019 року Шостий апеляційний адміністративний суд відхилив апеляційну скаргу Національного банку на рішення Окружного адміністративного суду Києва від 2 березня 2018 року, яким було задоволено позов Triantal Investments Ltd.

Національний банк має намір подати касаційну скаргу на рішення судів, якими скасовано розпорядження НБУ про проведення інспекційної перевірки у ПриватБанку напередодні його виведення з ринку.

"У разі виявлення суттєвого погіршення фінансового стану банку Національний банк має підстави для проведення відповідної перевірки", - наголосив начальник управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту НБУ Віктор Григорчук.

Національний банк наполягає, що мав підстави для проведення інспекційної перевірки ПриватБанку у 2016 році, адже погоджена з колишніми акціонерами та топ-менеджментом програма фінансового оздоровлення банку не була виконана, що підтверджується письмовим зверненням екс-акціонерів на адресу НБУ та доводить факт недотримання ними взятих на себе зобов’язань.

"За результатами інспекційної перевірки ПриватБанку напередодні визнання його неплатоспроможним та виведення з ринку за участі держави було встановлено, що план реструктуризації банком не виконувався, капіталу банку було недостатньо для дотримання вимог щодо нормативів капіталу та покриття кредитних ризиків", - йдеться у повідомленні.

"Оскарження рішення регулятора про проведення інспекційної перевірки у ПриватБанку є частиною процесу, направленого на оскарження колишніми співвласниками банку всієї процедури виведення неплатоспроможного банку з ринку", - додав Григорчук.