Лукашенко зажадав від Москви компенсації за забруднену нафту

Президент Білорусі Олександр Лукашенко вимагає, щоб Росія компенсувала мільйонні втрати Білорусі через надходження забрудненої російської нафти

Про це повідомляє білоруське агентство "БЕЛТА".

Лукашенко підкреслив, що Білорусь пізніше назве точну суму збитку через брудну російську нафту, яка надійшла в нафтопровід "Дружба", після ревізії нафтопереробних заводів.

"Розхлябаність і розхитаність на території Росії (а це тисячі кілометрів) - і величезна труба була забруднена отруйною нафтою", - заявив він.

"Це величезний збиток, нанесений нафтопроводу, самому обладнанню на нафтопроводах і нафтопереробних заводах. І це величезний збиток, який був нанесений країні. Ми недоотримали певний прибуток, валютну виручку, транзит - ми величезні гроші втратили. Це сотні мільйонів доларів", - додав Лукашенко.

Лукашенко пояснив, що питання конкретної суми і механізму компенсації втрат білоруській стороні від поставки неякісної російської нафти з президентом Росії не обговорювалося. Проте, за його словами, Владімір Путін в публічних виступах визнавав наявність шкоди.

"Він розуміє, що треба збиток компенсувати. Він сам сказав, що це величезні втрати для Росії, іміджеві втрати. А в центрі цього збитку лежить Білорусь. Ми найбільше втратили від цього. Він публічно визнав, що це величезний збиток. Який? Фахівці порахують. Думаю, росіяни не повинні це оскаржувати. Що, ми з росіянами підемо судитися з цього питання? Думаю, ми розберемося, хто кому що винен", - упевнений Лукашенко.