Логіка мовного закону не є каральною. Закон стимулюватиме розвиток української мови, - Княжицький

Мовний закон надає логічне законодавче поле для підтримки розвитку української мови як державної та створює умови для вивчення державної мови громадянами, які ще не володіють нею

Таку думку висловив Голова Комітету з питань культури і духовності, Микола Княжицький у вівторок, 14 травня, в кулуарах Верховної Ради.

Він також розповів: значна кількість норм, прописаних в законі, діють вже зараз. Проте, передбачені відтермінування для окремих норм, на кшталт введення адміністративної відповідальності за порушення.

"Закон контролює вживання української мови тими особами, які зобов’язані це робити  відповідно до своїх посадових обов’язків.  Передбачена лише адміністративна відповідальність. Ці норми набувають чинності через три роки. Штрафи накладатимуться на юридичних осіб та  державних посадовців, які систематично порушуватимуть закон. Всіх інших це не буде стосуватися", - сказав Княжицький.

Нагадаємо, Верховна Рада голосами 278 народних депутатів ухвалила закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" 25 квітня.

14 травня парламент не підтримав жодного з проектів постанов, зареєстрованих "Опозиційним блоком" про скасування результатів голосування. Одразу після цього голова парламенту Андрій Парубій підписав закон під час пленарного засідання. Тепер закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" має підписати президент.