Транзит російського газу через Україну може закінчитися у 2020 році, - Коболєв

Переривання Газпромом транзиту газу через Україну в січні 2020 року, коли закінчиться термін дії чинного контракту, – цілком ймовірний сценарій

Про це глава правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв написав у Facebook.

Він розповів, що, з огляду на це, "Укртрансгаз" провів нараду диспетчерів, в ході якої пропрацював деталі організації роботи газотранспортної системи в реверсному режимі, який буде задіяний у випадку нульового транзиту.

За словами Коболєва, "Нафтогаз" усуває слабкі ланки, які б могли поставити під загрозу роботу газотранспортної системи. Зокрема, наразі здійснюється  реконструкція компресорної станції "Бар", робота якої важлива для стабільної роботи системи за нульового транзиту.

"Інтенсивно закачуємо газ до підземних сховищ. До зими необхідно накопичити в ПСГ (підземні сховища газу, - Ред.) близько 20 млрд куб.м. газу – за такої умови система працюватиме стабільно та гарантуватиме доставку газу всім споживачам. Закупівля газу потребує значних коштів – ми розглядаємо всі можливі варіанти фінансування. В цьому питанні вкрай важлива співпраця та підтримка з боку уряду", - заявив глава "Нафтогазу".

Коболєв додав, що повна готовність до переривання транзиту – "найкращий стоп-фактор для Газпрому та запобіжник від газового шантажу".