Україна ввела ембарго та запровадила нові мита на товари з Росії

Україна розширила заборону на ввезення товарів з Росії, а також впровадила нові мита на деякі російські товари

Про це на засіданні Кабміну заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман, передає Еспресо.TV.

“Ми пропонуємо запобігти витоку капіталу до держави-агресора, збільшити потужності вітчизняних товаровиробників та відповідно надходжень до бюджету”, - пояснив перший віце-прем'єр міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України України Степан Кубів.

Зокрема, за словами Кубіва, Україна розширила заборону на ввезення з Росії транспортних засобів, мінеральних добрив, деяких видів промислової продукції, цементу тощо.

Виняток становлять чутливий імпорт, такий як вугілля, кокс, бензин, скраплений газ та фармацевтична продукція.  

“Відтак, з 1 серпня 2019 року під час ввезення на митну територію України товарів походженням з Російської Федерації, незалежно від інших видів мита, запроваджується спеціальне мито у відсотках до митної вартості товарів за визначеними ставками”,- повідомляють у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України.

Доходи від нових російських мит планують справляти до спеціального фонду, направленого на стимулювання імпортозаміщення.

За словами Кубіва, загальна вартість товарів, ввезення яких з Росії заборонив уряд, складає $510 млн на рік.

Також Україна ввела ембарго на групу російських товарів. Перелік визначений Постановою Уряду №1147 від 30 грудня 2015 року “Про заборону ввезення на митну територію України товарів, що походять з Російської Федерації”.

“Відтепер до ввезення на територію України заборонені портландцемент, глиноземний цемент, цемент шлаковий, сульфатостійкий цемент і подібні гідравлічні цементи, забарвлені або незабарвлені, готові або у вигляді клінкерів, а також фанера клеєна, панелі фанеровані та аналогічні матеріали з шаруватої деревини”, - передає прес-служба МЕРТ.  

Згідно з підрахунками імпорт цементної продукції з Росії на територію України за підсумками 2018 року становив майже $17 млн. Обсяг імпорту фанери з Росії у 2018 році становив близько $19,7 млн.  

“Ця заборона запроваджена урядом України у відповідь на агресивні та дискримінаційні дії з боку Російської Федерації щодо закриття товарам походженням з території України доступу на російський ринок, а також на обмеження транзиту товарів з території України територією РФ”, - пояснено у повідомленні.