У Києві в День вишиванки встановили незвичні арт-інсталяції

Перед Верховною Радою встановили "ув'язнену" вишиванку, а на Поштовій площі в сорочки нарядили скульптури дітей-засновників Києва

Про це повідомляє ГО "Всесвітній день вишиванки" у Facebook.

Перед будівлею Верховної Ради з’явилась незвична арт-інсталяція: "Вишиванка - одяг вільних", йдеться у повідомленні.

Зазначається, що "ув'язнену" вишиванку перед парламентом встановили до Всесвітнього Дня вишиванки та до Дня пам’яті жертв політичних репресій.

За словами авторів, об'єкт нагадує перехожим про українських політв’язнів СРСР, яких засуджували до довічного ув’язнення чи розстрілювали за носіння вишитої сорочки та спілкування українською мовою.

Зазначається, що символічний хрест на арт-інсталяції означає пам’ять про українців, які загинули за національні переконання.

"Понад 70 українців сьогодні знаходяться за гратами в російських в’язницях за вигаданими звинуваченнями та вважаться політичними в’язнями. Крім того, досі в російському полоні перебувають 24 військовослужбовці ВМС України", – зазначають представники організації.

 

 

Біля фонтану на Поштові площі столиці у вишиванки вдягли скульптури дітей-засновників Києва. Своє творіння скульптор Володимир Журавель особисто нарядив у вишиті сорочки. 

"Кожну сорочку пошили під конкретну скульптуру малюків-князів Кия, Щека, Хорива та їхню сестру княжну Либідь", - зазначив автор.