Вчені розповіли, які пари частіше займаються сексом

Психологи з Норвезького університету природних і технічних наук опитали 92 пари, які перебувають у романтичних стосунках, і з'ясували, які риси мають ті з них, хто частіше за інших займається сексом

Результати вони опублікували в журналі Evolutionary Behavioral Sciences.

У статті психологи пишуть, що частоту статевих актів пов'язують з низкою факторів, серед яких - тривалість стосунків, їх якість і сексуальне задоволення. Вони хотіли дізнатися, як зв'язок або його відсутність між пристрастю і емоційними стосунками пов'язаний з частотою статевих контактів пари.

Автори відібрали 92 пари добровольців, які перебувають в романтичних стосунках. Всі учасники мали гетеросексуальну орієнтацію, а їх вік варіювався від 19 до 30 років. Тривалість романів теж різнилася: від одного місяця до дев'яти років, в середньому - 21 місяць.

Психологи опитали волонтерів, наскільки вони щасливі в парі, чи близькі з партнером і наскільки віддані йому. Дослідники провели структурне моделювання (Structural Equation Modeling) - статистичний метод перевірки і оцінки причинно-наслідкових зв'язків між структурами даних, виходячи з їх якісною причинності.

Вони відзначили, що частота статевих актів знижувалася зі збільшенням тривалості відносин. У той же час довіра і близькість не мали ніякого зв'язку з частим сексом. За словами провідного автора статті Тронда Вігго Гронтведта (Trond Viggo Grøntvedt), значення мала лише пристрасть. Однак автори визначили ще один фактор, який помітно відбивався на показниках.

Вони помітили, що важливу роль відіграє ставлення жінки до випадкового сексу. Такий зв'язок може здатися дивним, коли мова йде про довгі взаємини, але психологи знайшли пояснення цьому.

На їхню думку, результати говорять про те, як сильно жінка розділяє сексуальні і емоційні аспекти стосунків. Ті жінки, які відкритіші до випадкового сексу, чіткіше проводять грань між цими аспектами, тому емоційні сплески, такі як побутова сварка, менше впливають на їхнє бажання зайнятися сексом. Однак автори відзначають, що їх висновки застосовні тільки до розвинених суспільств, де гендерна рівність більш виражена.