Вчені створили систему, яка виявляє вушні інфекції за допомогою смартфона

Інженери з Вашингтонського університету створили систему, яка за допомогою паперового конуса, додатка і смартфона дозволить визначити наявність вушних інфекцій у дітей без звернення до лікаря

Про це йдеться в журналі Science.

Вушні інфекції є однією з перших проблем зі здоров'ям, з якими стикаються люди. До трьох років у більшості дітей є щонайменше одна вушна інфекція. Часто вони призводять до накопичення рідини в вусі і до запалення середнього вуха.

Більшість таких випадків не діагностується, тоді як інфекції можуть привести до болю у вухах або до серйозних ускладнень - аж до втрати слуху. Зараз існують досить точні тести (від 80 до 90%), які дозволяють діагностувати такі інфекції, однак для цього необхідно звернутися до лікаря.

Дослідники створили простий тест, який дозволяє виявити вушну інфекцію з точністю до 85%. Система отримала назву EarHealth - в неї входить паперовий конус, який встановлюється в нижній частині смартфона в районі динаміків і однойменний додаток. Останній за допомогою динаміка смартфона створює звукові хвилі певної частоти, які направляються за допомогою конуса.

Довжина відбитої хвилі, яку вловлює мікрофон смартфона, дозволяє додатку визначити наявність або відсутність вушної інфекції.