"Відставкопад": в Україні відбулася низка гучних звільнень із державних посад

Упродовж кількох днів на тлі завершення президентської каденції Петра Порошенка в Україні з ключових державних посад звільнилася низка чиновників

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Так, 11 травня президент Петро Порошенко звільнив Олексія Філатова з посади заступника глави Адміністрації президента.

16 травня перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко звільнилася з посади представника України в гуманітарній підгрупі в Мінську.

Також 16 травня у відставку подав заступник глави Адміністрації президента Костянтин Єлісєєв.

"Я подав президенту прохання про відставку. В такий спосіб я хочу, як кажуть, очистити, скажімо так, простір для нової команди. Я прибічник такої європейської демократичної традиції: прийшла нова команда - не тримаємося за крісла, не тримаємося за владу, а навпаки передаємо. Підготували всі досьє. Я маю для того покласти на свій стіл пріоритети, над якими варто працювати, для мого наступника, якого, на жаль, поки що не знаю, і я відходжу в сторону і готовий, зі свого боку, у міру своїх можливостей допомагати, радити і так далі. Нехай виходить нова команда і зробить краще, ніж було, ми будемо тільки аплодувати", - сказав Єлісєєв.

Після цього у відставку подав перший заступник глави Адміністрації президента Віталій Ковальчук. В АП Порошенка Ковальчук відповідав за взаємодію з Кабінетом міністрів і регіонами. Він подав у відставку після того, як було призначено дату інавгурації Володимира Зеленського.

Не забарився зі звільненням за власним бажанням і голова Адміністрації Президента Ігор Райнін - про його відставку стало відомо 17 травня.

Крім того, 17 травня подав заявку про відставку голова МЗС Павло Клімкін.

"Я вважаю, що так правильно. Правильно по-людські. Правильно з точки зору нормальної політичної культури, оскільки, врешті-решт, нам вона потрібна. У мене є дуже багато різних ідей, і я сподіваюся їх реалізувати. Тому я йду вперед, йду в політику, йду до Верховної Ради України. Звичайно, з командою, з якою я поділяю цінності, принципи, емоції і бачення, як йти далі", – сказав міністр.

Цього ж дня у відставку подав перший заступник глави СБУ Павло Демчина.

"Тренд" гучних звільнень підтримав і радник президента Петра Порошенка Юрій Бірюков.

"Побуду в тренді. Тим більше, що така гідна компанія", - написав Бірюков у Facebook.

Але найгучнішою відставкою цього дня стала заява про звільнення секретаря Ради нацбезпеки і оборони України Олександра Турчинова.

"У зв'язку із припиненням повноважень Президента України, який призначав мене на посаду, прошу розглянути питання щодо припинення відповідно до законодавства моїх повноважень як Секретаря Ради національної безпеки і оборони України. Враховуючи продовження збройної агресії Російської Федерації проти України, готовий безпосередньо на військовій службі у будь-якому військовому підрозділі або військовому формуванні і надалі захищати нашу країну", - написав Турчинов у заяві про відставку.

Крім того, 17 травня президент України Петро Порошенко підписав указ про відставку посла України в Китайській Народній Республіці Олега Дьоміна.

Також у цей день Порошенко звільнив директора Національного інституту стратегічних досліджень і свого позаштатного радника Ростислава Павленка.