У Києві пройшла прес-конференція щодо ІІ Форуму Центральної та Східної Європи "VIA CARPATIA 2019"

В п’ятницю, 17 травня в інформаційному агентстві УНІАН відбулася прес-конференція щодо ІІ Форуму Центральної та Східної Європи "VIA CARPATIA 2019" - який проходитиме з 14 по 16 червня у Верховині на Івано-Франківщині

Про науково-практичну конференцію "Коло Вінценза", яка відбуватиметься в рамках ІІ Форуму Центральної та Східної Європи "VIA CARPATIA 2019"  розповів ініціатор Форуму – Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький.

"В цьому році ми вдруге проводитимемо форум "VIA CARPATIA 2019" в  місцях, які українські письменники-гуманітарії кінця ХIX-початку XX століть називали українськими Афінами. Для нас дуже важливо  відродити українські Карпати  та Гуцульщину. Ці місця відомі на весь світ, але зараз переживають непрості економічні часи.  Наше завдання – привернути увагу до проблем Карпат та  тих людей, які живуть в горах", - сказав він.

Княжицький також розповів, конференція "Коло Вінценза" цього року присвячена 30-річчю падіння Берлінської стіни. У форумі візьмуть участь громадсько-політичні діячі з Європи, українські високопосадовці, політики та члени Кабінету Міністрів. Учасники Конференції обговорюватимуть питання екології, збереження Карпат, розвитку транскордонної співпраці  в Карпатському регіоні.

Також в рамках ІІ Форуму Центральної та Східної Європи "VIA CARPATIA 2019" традиційно відбудеться низка мистецьких заходів просто неба серед карпатських гір.  Про них розповів учасник Форуму, письменник, видавець, лауреат Шевченківської премії – Іван Малкович. Наприклад, в цьогорічній програмі заплановані показ  Мюзіклу "Гуцулка Ксеня" режисера Ростислава Держипільського, презентації книг Віталія Портнікова, Івана Малковича, Юрія Андруховича, Сергія Жадана, Василя Жданкіна, концерти Соломії Чубай, гуртів "Джалапіта", "Роккоко", "Плач Єремії" та "Карбідо", а також концерт та симфонічного оркестру "INSO-Львів". Також в рамках форуму відбудеться традиційний гуцульський фестиваль "Полонинське літо". В останній день Фестивалю пройдуть прем’єри симфонії Мирослава Скорика "Бог Предвічний" та Різдвяної симфонії Івана Небесного.

у прес-конференції також взяли участь Михайло Крупієвський – режисер-постановник, директор Форуму , Іван Шкіндюк, голова Верховинської районної ради та Микола Типусяк - член правління ГО "Всеукраїнський демократичний форум", співорганізатор  Форуму.

Ідея ІІ Форуму Центральної та Східної Європи "VIA CARPATIA 2019"  полягає у відродженні літньої культурної української столиці – Верховинщини на Івано-Франківщині. Форум покликаний не лише розкрити різноманіття культури Карпат, але й зібрати інтелектуальних лідерів Східної та Центральної Європи, адже Україна є однією з країн, яка підписала Карпатську конвенцію. Документ, який об'єднує Чехію, Словаччину, Угорщину, Румунію, Польщу, Сербію.

Ініціатор Форуму –  Микола Княжицький народний депутат України, Голова Комітету з питань культури і духовності;

Організатор Форуму – ГО "Всеукраїнський демократичний форум".