Австрійська партія свободи домовлялася про фінансування від росіян. Є відео, як віце-канцлер пиячить з "інвестором" на Ібіці, - ЗМІ

Віце-канцлер Австрії, очільник ультраправої Австрійської партії свободи (АПС) Гайнц-Крістіан Штрахе, ймовірно, обіцяв "заможній росіянці" отримання угод від австрійського уряду в обмін на фінансову підтримку на парламентських виборах 2017 року

Про наявність відповідного відеозапису розмови між Штрахе та росіянкою повідомили німецькі видання Süddeutsche Zeitung та Spiegel, журналісти яких ознайомлені з таємно записаним відео, та навели його уривки на своїх сайтах, передає DW.

Як зазначається, на відео видно, як Штрахе та інший політик з АПС Йоганн Ґуденус, що зараз очолює фракцію АПС в автрійському парламенті, у липні 2017 році на віллі на острові Ібіца обговорюють можливість передачі активів впливового австрійського видання Kronen Zeitung жінці, з якою ведеться розмова. Водночас, журналісти Spiegel припускають, що могло йтися про провокацію.

Штрахе ніби заявив, що зміна власника одного з найпопулярніших видань Австрії та підтримка ним його партії перед виборами могла б зіграти на користь АПС. Він припустив, що АПС завдяки цьому могла б здобути не 27%, а 34% голосів виборців. У відповідь на пропозицію Штрахе запропонував після перемоги на виборах надання державних замовлень будівельним компаніям, які мають бути засновані співрозмовницею Штрахе з Росії. 

Своєю чергою росіянка на відео видавала себе "племінницею одного російського олігарха" і заявляла, що має намір інвестувати в Австрії чверть мільярда євро. При цьому вона неодноразово наголошувала під час розмови, що йдеться про незаконні кошти.

Утім, наголошують німецькі журналісти, незважаючи на такі заяви, і Штрахе, і Ґуденус продовжили розмову з росіянкою щодо можливостей інвестування в Австрії.

Штрахе підтвердив у письмовому коментарі Spiegel факт розмови, але заявив, що це була "суто приватна" зустріч "у розкутій атмосфері напідпитку".

"На відповідних вимогах законодавства та необхідності дотримання австрійського законодавства я неодноразово наголошував під час цієї розмови", - прокоментував Штрахе.

"До речі, - додав він, - крім того, що під час розмови вживалось багато спиртного, ще й мав місце мовний бар'єр".

Канцлер Австрії Себастіан Курц ввечері в п'ятницю, 17 травня, анонсував кризову зустріч щодо долі урядової коаліції, оскільки опозиція вимагає відставки його заступника Штрахе.

Зустріч Курца та Штрахе має розпочатися в суботу, 18 травня, об 11:00 за місцевим часом. Очікують, що після цього Курц зробить офіційну заяву. За попередніми даними, Курц виключає подальшу співпрацю зі Штрахе, утім наразі невідомо, чи розпадеться урядова коаліція Австрійської народної партії з АПС, чи ж лише Штрахе подасть у відставку з посади віце-канцлера.  

Тим часом опозиційна Соціал-демократична партія заявила про "найбільший скандал" у новітній історії країни та вимагає відставки Штрахе з посади віце-канцлера, а ліберальна партія Neos назвала перевибори "неминучими".

При цьому в АПС заявили, що ані сам Штрахе, ані його партія ніколи не отримували жодної вигоди від осіб, про яких може йтися.

"Оскільки відео було записане вочевидь незаконно, готуються відповідні правові кроки", - заявив генеральний секретар партії Крістіан Гафенекер, додавши, що юристи АПС проаналізували запис.

Це відео було продемонстровано в ефірі австрійської телекомпанії ZIB