Роздача паспортів РФ в ОРДЛО відкриває шлях російській бойовій авіації, - американський аналітик Марк Войджер

Наявність паспортів Росії у мешканців окупованих районів Донецької й Луганської областей створює підґрунтя для можливого застосування Кремлем проти українського війська власних ВПС

Про це старший викладач Коледжу оборони Балтики, колишній спецрадник командувача військ США у Європі Марк Войджер заявив в ефірі програми "Студія Захід" з Антоном Борковським на телеканалі Еспресо.TV.

"На жаль, зараз триває цей процес. Це показує, що Росія, напевно, рухається в сторону легалізації потенційної аннексаціі. Іншого сенсу в цьому я не бачу ... Щоб показати, що там є не лише російськомовне населення і симпатизанти Росії, або ж етнічні росіяни, а прямо "громадяни Російської Федерації", - зазначив він.

На думку Войджера, люди з паспортами РФ потрібні Кремлю в ОРДЛО для того,  аби діяти згідно зі своєю нинішньою офіційно затвердженою військово-політичною доктриною: "Захищати російських громадян, де б вони не знаходилися".

"Їм (військам Росії - ред.) буде не потрібно там ховатися. "Іхтамнетов" на Донбасі вже не буде. Вони будут в відритому порядку вводити свої війська. Напевно, і військово-повітряні, і інші активи, що може призвести до розширення конфлікту на інших територіях", - пояснив експерт.

Окрім того, у зоні бойових дій українській стороні слід бути готовою до спроб Росії "перетворити Азов на російське внутрішнє озеро", а також до "всіляких провокацій", що подаватимуться пропагандою як "принизлива поразка" захисників України.