Виставка Ґіґера, рок-концерт та кінопоказ: у Києві відсвяткують 40-річчя фільму "Чужий"

Мультидисциплінарна програма заходів - кінопокази, виставка та концерт - триватимуть з 25 травня до 30 червня

Про це Еспресо.TV повідомили у прес-службі Довженко-Центру.

У 2019 році виповнюється 40 років від прем'єри легендарного науково-фантастичного фільму "Чужий" режисера Рідлі Скотта. Візуальний концепт та істоту "Чужого" створив швейцарський художник Ганс Рудольф Ґіґер (1940-2014).

З цієї нагоди у Києві відкриється ретроспективна виставка Ґіґера у Довженко-Центрі, що діятиме з 30 травня до 30 червня й представить оригінальні роботи митця та документальні фільми про нього. Заходи паралельної програми проведуть Довженко-Центр та галерея Триптих.

"Чужі" увійшли до програми 48-го КМКФ "Молодість" разом із відкриттям виставки Ґіґера 30 травня, спеціальним показом фільму "Чужий" 27 травня у кінотеатрі "Київ" та концертом індустріального електро-рок гурту Young Gods у клубі MonteRay Club 2 червня.

Ганс Рудольф Ґіґер, enfant terrible світового мистецтва, "батько біопанку", є автором дизайну найбільш впізнаваного образу монстра у світовому кінематографі - Чужого. Фільм назавжди змінив жанри наукової фантастики та жахів, потужно вплинув на поп-культуру й дизайн у кіно, коміксах та комп’ютерних іграх.

З 30 травня до 30 червня у Довженко-Центрі діятиме виставка "АЛІЄНація: ретроспектива Г.Р. Ґіґера". Вперше в Україні будуть представлені оригінальні твори лауреата премії "Оскар" за найкращі візуальні ефекти Ґіґера. Серед найбільш вражаючих робіт - двометрова скульптура "Чужого" та 6 інших скульптур, а також 32 графічні твори 1960-2000-х років, як знакові, так і раритетні, такі, що відображають пошуки митця на різних етапах його творчого шляху. 

Роботи Ґіґера знайшли своє відображення і втілення в музиці, де він має численних фанів, які активно зверталися до його творчості у візуалізації своїх робіт. Музичні твори культового індустріально-рокового гурту The Young Gods стали ідеальним саундтреком наживо для фільму "Swiss Made 2069", співрежисером якого був сам Ґіґер. The Young Gods є одним із найвпливовіших та інноваційних європейських музичних гуртів за останні 30 років. Група The Young Gods була заснована у Швейцарії у 1985-му і відтоді випустила 12 студійних альбомів. Останній альбом Data Mirage Tangram вийшов у лютому 2019 року. 

2 червня відбудеться їхній концерт у Monteray Club.

27 травня о 19:30 відбудеться показ відреставрованої версії фільму "Чужий" (1979) з українськими субтитрами  в рамках програми фестивалю "Молодість" у кінотеатрі "Київ".

Кадр з фільму "Чужий"

28 травня – показ документального фільму "Пам'ять: як з'явився "Чужий" режисера Александра Філіппа. Фільм розкриває містичні джерела, на яких базується концепт "Чужого" - єгипетську та грецьку міфології, андеграундні комікси, мистецтво Френсіса Бекона та Ґіґера.

Фото надані прес-службою Довженко-Центру