У Facebook показали свого першого робота. Що він вміє

Експериментальний підрозділ Facebook Research запускає виробництво робототехніки на основі технологій штучного інтелекту і машинного навчання

Про це пише EnGadget.

Facebook буде використовувати системи комп'ютерного зору і обробки природної мови, які вже зараз розробляються Facebook Research в тому числі для аналізу постів у стрічці соціальної мережі.

Планується, що робот буде повністю автономним і здатним до самонавчання - системи повинні вчитися безпосередньо на необроблених даних. Це дозволить пристрою швидше адаптуватися до нових завдань і зміни обставин, вважають в компанії.

В основі штучного інтелекту буде лежати навчання на основі моделі RL, що дозволить роботам самостійно навчатися методом проб і помилок.

"Ми б хотіли навчити робота ходити без сторонньої допомоги. Взагалі, пересування - дуже складне завдання в робототехніці, і це робить її дуже захоплюючою з нашої точки зору".

Відмінною особливістю робота від Facebook є те, що в пристрої не будуть впроваджені алгоритми для його руху. Спочатку він не може ходити, проте поступово використовуючи алгоритм навчання він починає взаємодіяти зі своїми контролерами, які вже можна активувати для руху. Чим більше досвіду робот отримує, тим краще він працює.

При цьому робот повинен самостійно не тільки визначати своє місце розташування і орієнтуватися в просторі, але і тримати баланс і з'єднувати імпульси датчиків один з одним для правильної роботи складних механізмів, таких як коліно.

Для комп'ютерного зору роботи від Facebook використовують один з алгоритмів, які розроблялися для прогнозування популярності відеороликів. Нейромережа може аналізувати кілька секунд з відео і прогнозувати подальші кадри навіть без перегляду для прискорення аналізу величезної кількості матеріалів.

В рамках експерименту Facebook Research представила перший пристрій - робот-маніпулятор, який може працювати з джойстиком, катати кубик з 20 гранями і правильно розуміти результати, які випали в ту чи іншу секунду.

Об'єднання візуальних і тактильних джерел інформації може поліпшити методи навчання і функціональність майбутніх самонавчальних платформ, вважають в Facebook.

За словами розробників, зараз аналогічні проекти використовують тільки один тип - максимум два - інформації, тоді як для повноцінної роботи роботизованих пристроїв вони повинні сприймати інформацію з різних "органів" чуттів.