Вчені розповіли, як утворилися Бермудські острови

Бермудські острови сформувалися в результаті раніше невідомого механізму вулканічної активності

Яй йдеться в журналі Nature, той же процес може відповідати за утворення і інших архіпелагів.

Бермудські острови розташовані в північно-західній частині Атлантичного океану і являють собою групу коралових островів, які є заморською територією Великобританії. За даними на 2010 рік, населення архіпелагу становило трохи більше 1,2 тис. людей.

Дослідники провели аналіз на мінеральний склад 800-метрового керна, отриманого на Бермудах в 1972 році.

Це дозволило дослідникам висунути гіпотезу: Бермудські острови сформувалися в результаті того, що розплавлені залишки тектонічних плит, які опустилися на дно океану при розколюванні континентів, знову піднялися на поверхню. Причиною для цього процесу стала висока активність (збурення) мантійних потоків, що відбулося приблизно 30 млн років тому.

Збурення в течіях магми викликало підйом і перемішування речовини уламків стародавніх плит, що зберігалися в перехідній зоні мантії / © Sarah Mazza et al., 2019

Довідка:

Атлантичний океан з'явився близько 175 мільйонів років тому, в результаті розколу суперконтиненту Пангеї, який до того об'єднував практично всю земну сушу. Плити, що утворюють сьогодні Африку, Європу і обидві Америки, розійшлися, і між ними з'явився океан. Численні уламки плит занурювалися в мантію під його дном, опускаючись в її перехідну зону на глибині близько 400-600 кілометрів.

Близько 30 мільйонів років тому Збурення мантійних потоків змусили кілька таких напіврозплавлених уламків спливати вище, взаємодіючи з водою, зливаючись і перемішуючись. Такий процес  міг створити не тільки Бермуди з їх незвичайною геологією, а й деякі інші вулканічні острови в океанах Землі.