Для заяви - зарано, для розпуску - буде запізно: Зеленському пояснили, чому він не може розпустити Раду

Президент України Володимир Зеленський не зможе розпустити Верховну Раду, відповідно до Конституції України

Про це повідомляє коаліція громадських організацій та експертів України "Реанімаційний пакет реформ".

Президент, відповідно до Конституції, може припинити повноваження ВР у трьох випадках. Зокрема, якщо протягом одного місяця у Раді не сформували коаліцію депутатських фракцій. 

Нагадаємо, 17 травня голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив про відсутність коаліції у Верховній Раді. Протягом одного місяця з дня припинення діяльності депутатської коаліції у Верховній Раді має бути створена нова коаліція.

Отже, до 16 червня Верховна Рада України має час для формування нової парламентської більшості, а у президента з’явиться конституційна підстава для припинення повноважень Парламенту VIII скликання лише після 16 червня і за умови нестворення такої більшості.

Але така підстава для розпуску не може бути реалізована, адже не можна розпускати Ради за 6 місяців до завершення її повноважень.  

Водночас, з 27 травня повноваження Парламенту VIII скликання не можуть бути достроково припинені, оскільки Конституція забороняє це робити в останні 6 місяців строку повноважень Парламенту. Останні 6 місяців рахуються від встановленого строку повноважень Парламенту – 5 років: Рада VIII скликання набула повноважень 27 листопада 2014 року, отже, останній день можливого дострокового припинення повноважень Парламенту – 27 травня 2019 року.