Іран в чотири рази збільшив виробництво урану

Іран збільшив виробництво низькозбагаченого урану в чотири рази

Про це повідомляє DW.

Тегеран вже проінформував Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) про своє рішення, але в агентстві поки не прокоментували цю інформацію.

Як зазначає видання, "збільшення виробництва в чотири рази може означати, що Іран, ймовірно, вийде за межі обмежень запасів урану, встановлених ядерною угодою".

За словами представника Організації з атомної енергії Ірану Бехруза Камальванді, це рішення не означає, що Тегеран буде використовувати більшу кількість центрифуг, яка обмежена ядерною угодою. Однак, за його словами, протягом декількох тижнів Іран досягне максимально дозволеного, відповідно до умов договору, обсягу запасів низькозбагаченого урану — 300 кілограмів.

Напруженість у відносинах між країнами, що утворилася минулоріч на тлі виходу США з ядерної угоди Ірану, ще більше загострилася після диверсійної атаки на танкери в Об'єднаних Арабських Еміратах минулими вихідними.

В агентстві національної безпеки США заявили, що Іран або групи, які він підтримує, можуть бути причетні до атаки. Неспростовних доказів причетності Ірану немає, Тегеран заперечує свою участь в інциденті і закликає провести розслідування.

Раніше, командувач "Корпусу Вартових Ісламської революції" бригадний генерал Хосейн Саламі пригрозив США "ударом в голову" у відповідь на будь-які силові дії проти Ірану.

Нагадаємо, 6 травня США відправили на Близький Схід ударну групу на чолі з авіаносцем "Авраам Лінкольн" і тактичну групу бомбардувальників.

Виконуючий обов'язки міністра оборони США Патрік Шанахан під час зустрічі помічників президента Дональда Трампа з національної безпеки представив оновлений військовий план, який передбачає відправку 120 тис. американських військових на Близький Схід у разі загострення обстановки.

Іран оголосив, що припиняє дотримуватися частини обмежень щодо своєї ядерної програми, і пригрозив посилити ядерну діяльність, якщо країни-учасниці ядерної угоди не захистять Тегеран від санкцій США.