Урядова криза в Австрії: парламент розгляне вотум недовіри Курцу

Національна рада (нижня палата парламенту) Австрії проведе 27 травня надзвичайне засідання через урядову кризу, яку переживає країна

Про це повідомив журналістам у вівторок спікер Національної ради Вольфганг Соботка, повідомляє Укрінформ.

"Моя пропозиція наступна: визначати скликання надзвичайного засідання Національної ради на понеділок, 27 травня", - сказав він. За словами спікера, треба "дати простір виборам до Європарламенту", і тому засідання відбудеться наступного дня після виборів до ЄП, які проходитимуть у неділю. Раніше найбільша опозиційна сила "Соціал-демократична партія" (52 мандатів у 183-містній Нацраді) вимагала скликати екстрене засідання вже в цієї середи у зв’язку з корупційним скандалом та урядовою кризою.

Очікується, що під час засідання у понеділок буде розглянутий вотум недовіри канцлеру Себастіану Курцу, який очолює найбільшу політсилу країни - "Австрійську народну партію" (ÖVP) з 62 мандатами в парламенті. З наміром винести на голосування під час цього засідання вотум недовіри канцлеру раніше виступили в опозиційній партії "Зараз-Список Пільца" (8 мандатів).

В правопопулістській "Австрійській партії свободи" (FPÖ) з її 51 депутатом – вчорашньому "меншому партнері" ÖVP по коаліції – вже заявили, що можуть підтримати відставку Курца. Зокрема, про це повідомив генсек партії Герберт Кікль, звільнення якого з посади глави МВС вчора канцлер Курц запропонував федеральному президенту і після чого усі представники FPÖ залишити свої посади в уряді.

В невеликій опозиційній партії NEOS (10 мандатів) зазначили, що не будуть голосувати за відставку Курца в цей перехідний період до нових парламентських виборів.

Таким чином, для успішного висловлення вотуму недовіри канцлеру потребуються голоси опозиційної "Соціал-демократичної партії", де, втім, поки ухиляються від відповіді на те, чи голосуватимуть за відставку Курца.

Нагадаємо, що німецький журнал Spiegel опублікував відеозапис, на якій віце-канцлер Австрії та лідер ультраправої Австрійської партії свободи FPO Хайнц-Крістіан Штрахе перед виборами в парламент 2017 року веде переговори з "багатою росіянкою".

На відео Алена Макарова пропонує йому гроші на вибори в обмін на отримання в майбутньому пріоритету для її компаній під час державних замовлень.

Через корупційний скандал Курц оголосив про розпад керівної коаліції, внаслідок чого будуть оголошені дострокові вибори в парламент.