Меркель і Макрон обговорили з Путіним Мінські угоди та російські паспорти на Донбасі

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон провели телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним

Про це повідомив речник німецького уряду Штеффен Зайберт, передає Deutsche Welle.

Співрозмовники обговорили можливості виконання Мінських домовленостей на тлі обрання нового президента України. При цьому Меркель і Макрон розкритикували укази Путіна про спрощення надання російського громадянства українцям і видачу російських паспортів жителям Донбасу.

Також Меркель і Макрон наголосили на необхідності знайти швидке вирішення "ще відкритих питань" щодо членства Росії в Раді Європи.

У Кремлі, своєю чергою, заявили, що співрозмовники дійшли згоди щодо "безальтернативності" Мінських домовленостей для мирного врегулювання на Донбасі.

Крім того, Путін заявив про "пріоритетність" закону про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей, проведення амністії, розмежування сил і початку прямого діалогу української влади з окупаційними адміністраціями "ЛНР" і "ДНР". Також Путін висловився щодо українського закону про державну мову, назвавши його "дискримінаційним", і висловив нерозуміння щодо відмови розглядати закон на засіданні Ради Безпеки ООН.