"Пропорційна система із закритими списками - велика корупція": Герасимов про виборче законодавство

Глава фракції "Блоку Петра Порошенко" Артур Герасимов заявив, що пропорційна система із закритими списками - це велика корупція

Про це повідомляє Еспресо.TV

"Вчора новообраний президент підписав указ про розпуск Верховної Ради України 8 скликання. Фракція блоку Петра Порошенка "Солідарність" повністю готова до дострокових виборів до парламенту. І організаційно, і змістовно", - заявив Герасимов.

Втім, за його словами, цей указ грубо порушує Конституцію України і на консультації Зеленського із лідерами фракцій усі про це говорили.

"Відносно пожежних змін до виборчого законодавства запропоновані посадні зміни, які, між іншим, ніхто не бачив, тому що цей законопроект ми хотіли отримати завчасно, але, нажаль, ніхто не розуміє навіть що у ньому, не лише не вдосконалить виборче законодавство і не зміцнить демократичні стандарти, а навпаки - те, що ми знаємо лише погіршать їх", - сказав він.

Герасимов також наголосив, що ініціатори швидкої корекції закону залишають незмінною ключову проблему - закритість партійних списків. 

"Якою б не була система - змішаюною, мажоритарною чи пропорційною, списки мають бути відкритими", - заявив він.

На його думку це і є реформа, а усе інше - це імітація.

"А пропоноване зниження прохідного барєру до 3% створює ситуацію політичної безвідповідальності і може бути до політичної дезінтеграції України, проведення до парламенту регаональних політичних проектів та кишенькових партій, які фінансуються олігархами", - заявив він. 

Він наголосив, що процес зміни виборчого законодавства має відбуватися у чіткій відповідності до регламенту та ппроцедур парламенту. Також він додав, що вони повинні відбуватись до міжнародних стандартів ОБСЄ.

Крім того, він заявив, що пропорційна система із закритими списками - це велика корупція, тому фракція не буде підтримувати цей законопроект.

"Фракція блок Петра Порошенка "Солідарність" переконана, що Верховна Рада має найближчим часом зосередитись на ретельному розгляді у другому читанні виборчого кодексу, знайти оптимальну модель відкритих списків і підтримати цей законопроект в цілому", - підсумував Герасимов.