Родичі заручників Кремля звернулися до Зеленського

Родичі заручників Кремля та правозахисники звернулися до президента Зеленського щодо першочергових дій з визволення політв'язнів

Про це повідомляє Кримська правозахисна група у Facebook

У своєму зверненні до народу України Ви наголосили, що питання звільнення політв’язнів та військовополонених - в пріоритеті у Вас, як президента України. Це означає, що держава не припинить, і навіть посилить свою участь у процесах звільнення українських заручників Кремля, йдеться у повідомленні.

Зазначається, що родичі закликали президента зробити все можливе, аби шанс налагодити перемовини з РФ не був втрачений, і вони дочекалися повернення рідних.

"Із 2014 року, здійснюючи послідовні акти агресії, Росія започаткувала та продовжує практику переслідувань українських громадян за політичними мотивами", - зазначають родичі політв'язнів.

Наголошується, що приблизно 100 українських громадян стали жертвами переслідувань та незаконних ув’язнень на території Криму (після окупації), території Російської Федерації та навіть Білорусі. Українців заарештовують за сфабрикованими справами, звинувачують у тероризмі, організації диверсій у Криму, шпигунстві та інших злочинах.

"Впевнені, вам відомі деякі прізвища зі списку ста – Олег Сенцов, Володимир Балух, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Євген Панов, Павло Гриб та багато інших. Метою цих переслідувань є залякування громадян України, антиукраїнська пропаганда в Росії та світі, спроби нівелювати проукраїнські настрої в Криму та, виправдовуючи акти агресії, окупацію Криму, продемонструвати кримчанам начебто існуючу небезпеку з боку України та українських громадян, нав’язати думки про начебто спроби українських спецслужб здійснювати терористичні акти з метою помсти", - заначають вони

У Кримській правозахисній групі звертають увагу Зеленського на ситуацію з військовими та цивільними, яких було затримано (щонайменше 119 осіб), і бойовики тримають їх у підвалах окупованих частин Луганської і Донецької областей. Серед них українські солдати, захисники, які перебувають в полоні більше чотирьох років і чекають на дії держави з їхнього визволення, де умови утримання нічим не поступаються середньовічним, а постійні погрози та нелюдське поводження змушує нас жити у постійному страху за життя наших рідних.

"Критичним є повне блокування зв’язку з рідними: останні два роки незаконно затримані на Донбасі не мають можливості зателефонувати своїм рідним або навіть написати і передати листи через Міжнародний Червоний Хрест", - зазначають автори звернення.

Родичі політв'язнів закликали президента України враховувати в політиці, спрямованої на звільнення незаконно утримуваних осіб, не лише думку та досвід колишніх урядовців, а й родин незаконно утримуваних осіб та громадських організацій, які займаються відповідною проблематикою вже протягом 5 років.

Для якнайшвидшого повернення українських полонених додому, родичі і правозахисники запропонували Зеленському наступне: