В Індійському океані виявили величезний підводний вулкан. Півроку тому його не було

Вчені виявили великий активний підводний вулкан в Індійському океані біля східного узбережжя острова Майотта

При цьому, як пише Science Alert, ще півроку тому під час обстеження регіону сейсмологами вулкана не було.

11 листопада 2018 року відбулася велика сейсмічна подія в районі архіпелагу Майотта в Індійському океані. В результаті тисячі сейсмічних хвиль із максимальною силою в п'ять балів разом з дивною довжиною вібрації понад місяць відчувалися датчиками по всій Землі.

При цьому поштовхи досить швидко закінчилися, а атиповий низькочастотний сигнал вчені фіксували приблизно кожні 17 секунд протягом 20 хвилин.

Тоді вчені вважали, що це явище може бути пов'язане з рухом мас магми під Землею. Ця гіпотеза була висунута на основі даних GPS, згідно з якими Майотта перемістилася за 40 місяців на 60 мм на схід і 30 мм на південь. Творці гіпотези вважають, що рух архіпелагу і дивні вібрації вказують на спустошення одного гігантського сховища магми під островом, однак для перевірки цього припущення необхідні нові дослідження.

У березні вчені частково підтвердили теорію переміщення магми під Майотта - тоді острів уже почав опускатися приблизно на 1 см на місяць - у напрямку з рухом магми. Тоді ж учені висунули теорію про найбільше в історії людства підводне виверження, при цьому магма з нього не досягла морського дна, а пішла в різні відкладення.

В результаті вчені просто вирушили туди, де, згідно з розрахунками, відбувалося виверження. На тому місці вони виявили активний вулкан висотою в 800 м, який розтягується на 5 км в поперечнику. Сейсмологи відзначають, що шість місяців тому цього вулкана не було.

Дані сейсмометрів свідчать про існування великої магматичної камери в проміжку між 20 і 50 км під поверхнею Землі. При цьому шлейф вулканічної породи досяг тільки глибини 2 км, тому на поверхні не було видно ніяких слідів виверження.

Зараз влада Франції розробляють план евакуації жителів острова Майотта, оскільки на цій території і далі проходять підземні поштовхи.