Екс-адвокат Трампа обмінювався інформацією з пов’язаною з Росією фірмою

Екс-адвокат президента США Дональда Трампа Майкл Коен провів сотні телефонних розмов та обмінів текстовими повідомленнями з пов’язаною з російським олігархом Віктором Вексельбергом американською фірмою Columbus Nova

Про це стало відомо 22 травня після оприлюднення судової документації, передає Радіо Свобода.

Саме докази про активний обмін інформацією між Коеном і Columbus Nova дали можливість спецпрокурору Роберту Мюллеру на початковому етапі прискорити розслідування про втручання Росії в президентські вибори в США у 2016 році.

Відповідні документи також показують, що слідчі цікавилися деталями виплати майже $500 тис. з боку Columbus Nova, заснованої Коеном консалтинговій компанії.

Мюллер отримав 5 ордерів на обшук, перш ніж передати справу Коена федеральним прокурорам. Зміст цих ордерів був розсекречений за запитом американських ЗМІ.

У документі йдеться про обмін дзвінками і повідомленнями між Коеном і генеральним директором Columbus Nova, що розпочався в день перемоги Трампа на президентських виборах у листопаді 2016 року і тривав упродовж восьми місяців.

Між 8 листопада 2016 року та 14 липня 2017 року зафіксовано понад 230 телефонних дзвінків і 950 текстових повідомлень між телефонами Коена і гендиректора Columbus Nova.

У грудні 2018 року суд визнав Коена винним у порушенні правил фінансування виборчих кампаній і ухиленні від сплати податків.

У лютому Коен, виступаючи перед Конгресом, назвав Трампа "шахраєм" і "расистом". Він заявив, що президент під час передвиборної кампанії продовжував переговори з Москвою про будівництво хмарочоса, хоча за законом не мав на це права. Трамп у відповідь звинуватив Коена у брехні. Наразі Коен відбуває трирічний термін за ґратами.

Судові документи, які розсекретили за запитом ЗМІ, показують, що федеральні прокурори спочатку ставилися з підозрою до контактів Коена з Росією і можливих порушень закону про реєстрацію іноземних агентів (FARA), хоча в підсумку ці порушення не стали частиною звинувачень, за якими Коен отримав трирічний термін.