Помер нобелівський лауреат українського походження Маррі Гелл-Ман

У США на 90-му році життя помер лауреат Нобелівської премії з фізики Маррі Гелл-Ман

Про це повідомили у Twitter незалежного дослідницького центру Інституту Санта-Фе, одним із засновників якого був науковець.

"З сумом хочемо повідомити вам про смерть нобелівського лауреата Маррі Гелл-Мана, одного з найвидатніших фізиків XX століття - піонера, співзасновник SFI, провидця кварка. Ти надихнув багатьох, Маррі. Нам буде тебе не вистачати", - написали в повідомленні.

Маррі Гелл-Ман народився в родині емігрантів з Чернівців. У дитинстві був вундеркіндом. Навчався в Єльському університеті, в який вступив у віці п'ятнадцяти років, та в Массачусетському технологічному інституті. 

Гелл-Ман працював в Іллінойському університеті в Урбана-Чампейн з 1951 до 1953 року. Був асоційованим професором у Колумбійському університеті, професором у Каліфорнійському технологічному інституті.

Він отримав Нобелівську премію з фізики у 1969 році "за відкриття, пов'язані з класифікацією елементарних часток та їхніх взаємодій". Саме він відкрив кварки, взявши це слово з роману "Поминки за Фіннеганом" Джеймса Джойса.

Гелл-Манн входив до складу Національної академії наук США, Американського філософського товариства та Лондонського королівського товариства. В 1984 році разом з іншими фізиками заснував Інститут Санта-Фе.