У ДСНС розповіли про наслідки підтоплень в Західній Україні

У Державній службі з надзвичайних ситуацій у суботу, 25 травня 2019 року, відбулося позачергове засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо ситуації з підтопленнями у західних областях України

Про це розповідає Еспресо.TV з посиланням на прес-службу відомства.

Головуючий на засіданні віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко зазначив, що проведення позачергового засідання зумовлене необхідністю ще раз скоординувати зусилля усіх підрозділів, що залучаються до ліквідації наслідків інтенсивних опадів.

“Найголовніше - не допустити людських жертв. Це єдине, що не можна відновити. На жаль, маємо двох загиблих - 57-річного мешканця з Івано-Франківщини та 11-річного хлопчика з Закарпаття”, - сказав Зубко.

Своєю чергою перший заступник Голови ДСНС Олег Мельчуцький доповів про заходи, які вживаються Службою.

“Внаслідок несприятливих погодних умов упродовж останнього тижня на території Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької областей за оперативними даними частково було підтоплено близько 2 тис. будинків, понад 7 тис. 300 дворогосподарств, 8 тис. 800 га сільгоспугідь у 162 населених пунктах, розмито близько 100 км покриття автомобільних доріг, знеструмлено 197 та порушено газопостачання 2 населених пунктів”, - проінформував Мельчуцький.

Він також підкреслив, що найбільш складна ситуація відмічалася в Івано-Франківській та Закарпатській областях, де у 94 населених пунктах було підтоплено понад 1 тис. 800 житлових будинків та 6 тис. 700 дворогосподарств, 8 тис. 500 га сільгоспугідь та пасовищ, пошкоджено 14 км берегоукріплень і понад 950 будівель та споруд.

Водночас він зазначив, що про складну метеорологічну обстановку в західних областях було завчасно попереджено органи влади, що дозволило оперативно організувати заходи з ліквідації негоди.

“З перших годин основні зусилля були зосереджені для надання допомоги населенню в зонах підтоплення. Підрозділами Служби здійснено 145 виїздів, у ході яких було евакуйовано 76 осіб, відбуксовано 8 автомобілів та 2 автобуси, перевезено через підтоплені ділянки доріг близько 600 осіб”, - додав він.

Служба продовжує забезпечувати постійний моніторинг гідрометеорологічної ситуації, проведення рятувальних робіт, відкачування води та надання місцевим органам влади допомоги у проведенні інших невідкладних робіт.