Бунт в одеській колонії: в’язні відпустили заручників, - омбудсмен

Усіх шістьох заручників, працівників Одеської колонії загального режиму №51, яких захопили в’язні, наразі звільнили

Про це повідомив представник омбудсмена в південних областях Олександр Остапенко, передає "Радіо Свобода".

За його словами, за годину в’язні мають розійтися, їх порахують. За попередніми даними, під час заворушень у колонії ніхто не втік.

Як повідомив Остапенко, 22 травня ув’язнені просили уповноважену Верховної Ради з прав людини перевірити умови утримання в колонії. 24 травня така перевірка була, але підтвердження фактам, про які заявляли в’язні, не знайшли.

Ув’язнені, зокрема, скаржилися на необґрунтовані обшуки в локальних секторах колонії.​

Остапенко пов’язує бунт із переведенням кілька днів тому п’ятьох в’язнів, яких він називає порушниками режиму, в інші колонії. Один із цих в’язнів отримав 10 діб дисциплінарного ізолятора за порушення правил переміщення в колонії.

Представник омбудсмена заявив, що колонію чекає 10 діб карантину. Тобто сюди не будуть нікого переводити, випускати на волю, також буде обмежений режим відвідувань.

Після карантину прокуратура і омбудсмен проведуть нову перевірку.

Священик із ПЦУ отець Дмитро, який допомагає ув’язненим в Одеській області, заявив виданню "Радіо Свобода", що в’язнів побили під час припинення заворушень.

У поліції про поранених серед в'язнів не повідомляють. Також із посиланням на в’язнів священик заявляє, що заручників ув’язнені не брали.

"За словами арештантів, причина всіх цих безладів у тому, що адміністрація створила умови, при яких в’язні збунтуються, щоб розформувати колонію…Там залишилося менше ніж 500 ув’язнених, а 7,5 років тому тут було 1300 осіб", - сказав священик.

Водночас, омбудсмен Людмила Денісова у Facebook написала, що заручниками були три медпрацівники і три охоронці, які перебували в локальних зонах колонії.

"З колонії вивезли п’ятьох порушників режиму. Інформація про втікачів з колонії або вбитих не підтверджується", – написала омбудсмен.

За словами Денісової, пожежу в господарських приміщеннях колонії локалізували, завершується гасіння.

Самі в’язні пов’язують бунт із необґрунтованими обшуками і написали про це відповідні заяви.

Скільки саме в’язнів брали участь у заворушеннях - наразі невідомо.

У вказану колонію потрапляють люди, які є вперше засудженими.

  • Нагадаємо, 27 травня стався бунт в одеській колонії, під час якого ув'язнені намагалися захопити адмінбудівлю та влаштували підпал. 
  • Перший заступник голови Нацполіції України В'ячеслав Аброськін заявив, що бунт у виправній установі засуджені влаштували за вказівкою "злодіїв в законі".