Діджиталізація: в Україні запрацювала національна система е-урядування

В Україні запрацювала національна система електронної взаємодії між державними органами "Трембіта"

Про це написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у Facebook.

"Трембіта" дозволяє будувати безпечні інформаційні міжвідомчі взаємодії державним органам та органам місцевого самоврядування, йдеться у повідомленні.

"Обмін даними відбувається через інтернет шляхом обміну електронними повідомленнями напряму між їхніми інформаційними системами. Це справді великий крок у напрямку технологій, прозорості та оптимізації роботи", - зазначила Супрун.

Перший автоматичний обмін даними через “Трембіту” запрацював між Національною службою здоров'я України та Держслужбою з лікарських засобів та контролю за наркотиками. 

"Завдяки цьому можна робити понад один мільйон автоматичних перевірок даних щомісяця при реалізації програми "Доступні ліки". Раніше такі перевірки проводились вручну", - наголосила очільниця МОЗ.

За словами Супрун, така система дозволяє провести спрощену перевірку аптечних закладів на наявність ліцензії тричі - під час реєстрації та укладання договору між аптеками та НСЗУ, погашення електронних рецептів у аптеках та подання аптеками звітів до НСЗУ про відпущені ліки, на підставі яких здійснюється відшкодування їх вартості.

Зазначається, що "Трембіта" дозволить відшкодувати з держбюджету вартість ліків за програмою "Доступні ліки" тим аптекам, які працюють за цією програмою на законних підставах.

Наголошується, що згодом заплановано запуск електронних послуг з ліцензування в медичній сфері, щоб в онлайн-режимі отримувати ліцензії на виробництво, продаж та імпорт ліків.