Парубій звинуватив АП у брехні і вимагає оприлюднити стенограму зустрічі з Зеленським

Спікер Верховної Ради України Андрій Парубій звинуватив АП у брехні і вимагає оприлюднити стенограму зустрічі з Зеленським

Про це він сказав на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій і груп парламенту, повідомляє Еспресо.TV.

За словами Парубія, Стефанчук допустив неточність у своєму коментарі.

"Я процитую: "Учасники зустрічі погодили компромісне рішення підтримати зміни до чинного закону, які скасують мажоритарну систему і зменшать прохідний бар'єр до трьох". На жаль, ця цитата використана для того, щоб черговий раз дискредитувати український парламент", - сказав Парубій.

Парубій заявив, що ніякого компромісу і консенсусу не було досягнуто стосовно закритих списків.

"Я прошу це голів фракцій підтвердити. Прошу надалі не дискредитовувати найвищий законодавчий орган країни", - сказав він. 

Спікер вимагає оприлюднити стенограму і відеозапис консультацій голів фракцій парламенту з президентом Володимиром Зеленським. За словами Парубія, він тиждень тому подав офіційний запит, аби стенограму передали усім учасникам зустрічі.

"Ми обговорювали не приватні моменти, а проводили консультації, передбачені Конституцією. Я впевнений, що це буде підтримано всіма головами фракцій, щоб суспільство могло бачити, як проходили переговори. Ми всі за прозорість", - наголосив глава парламенту. 

Нагадаємо, що 21 травня після консультацій із головами депутатських фракцій та указу про розпуск Верховної Ради Зеленський подав законопроект про зміну системи виборів нардепів.

Законопроект передбачав вибори народних депутатів за пропорційною виборчою системою із закритими списками, зниження бар'єру проходження партій у Раду до 3% і скасування мажоритарної системи.

Новий глава Адміністрації президента Андрій Богдан назвав його "компромісним". Втім, народні депутати його відхилили.

Водночас, під час інавгураційної промови 20 травня​ Зеленський пропонував депутатам проголосувати за "Виборчий кодекс" із відкритими списками.