Китай призупинив закупівлю іранської нафти, - ЗМІ

Китай призупинив закупівлю нафти в Ірані через американські санкції

Про це повідомляє американське видання The Wall Street Journal.

За даними видання, закупівлю нафти також призупинила Індія, Туреччина, Південна Корея, Японія, Тайвань, Греція та Італія.

Китай тривалий час був основним ринком, куди постачалася іранська нафта. Рішення Пекіну про призупинення закупівель загрожує значним погіршенням економічної ситуації в Ірані, який і так сильно потерпає від американських санкцій.

Ситуація на Близькому Сході загострилася після виходу США з угоди щодо ядерної програми Ірану і введення жорстких санкцій проти іранського режиму.

Останній виток напруженості стався після диверсійної атаки на танкери в Об'єднаних Арабських Еміратах минулими вихідними.

В агентстві національної безпеки США заявили, що Іран або групи, які він підтримує, можуть бути причетні до атаки. Неспростовних доказів причетності Ірану немає, Тегеран заперечує свою участь в інциденті і закликає провести розслідування.

Раніше, командувач "Корпусу Вартових Ісламської революції" бригадний генерал Хосейн Саламі пригрозив США "ударом в голову" у відповідь на будь-які силові дії проти Ірану.

Нагадаємо, 6 травня США відправили на Близький Схід ударну групу на чолі з авіаносцем "Авраам Лінкольн" і тактичну групу бомбардувальників.

Виконуючий обов'язки міністра оборони США Патрік Шанахан під час зустрічі помічників президента Дональда Трампа з національної безпеки представив оновлений військовий план, який передбачає відправку 120 тис. американських військових на Близький Схід у разі загострення обстановки.

Іран оголосив, що припиняє дотримуватися частини обмежень щодо своєї ядерної програми, і пригрозив посилити ядерну діяльність, якщо країни-учасниці ядерної угоди не захистять Тегеран від санкцій США.