Написали українською "до зустрічі": Геращенко отримала листа від Клиха і Ваітова

Віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко отримала листи від політв’язнів Станіслава Клиха, якого утримують в Челябинській області, та Рустема Ваітова із Єкатеринбурга

Про це вона повідомила на сторінці у Facebook.

"Головне в цих листах - речення українською "До зустрічі!". Бранці слідкують за новинами з України, дякують всім за листи і підтримку в‘язнів та їх родин, дуже сподіваються на звільнення", - написала вона.

Геращенко повідомила, що протягом минулого року робилазі своєю командою неодноразові спроби звільнити політв‘язнів Кремля, у рамках мінської групи і через обмудсмена передавали пропозиції про формат 25/25.

"Неодноразово пропонували формати 1/1 , зокрема, готові були передати РФ її громадян Седікова чи Висоцького, які мають проблеми зі здоров‘ям, в обмін на наших бранців, які мають мають важкі медичні проблеми, зокрема, просили негайно звільнити С. Клиха і П. Гриба", - написала Геращенко.

Втім, Кремль зайняв деструктивну позицію і заблокував будь які спроби вирішення гуманітарних питань. 

У листі Клих розповів, що завдяки українському консульству, з 2017 року він має телевізор і може дивитися російські телеканали, які дуже чітко сигналізували, що президент Російської Федерації Володимир Путін не готовий йти на жодні поступки п'ятому президенту України Петру Порошенку.

"Шкода, що для РФ долі людей - українців, та й своїх громадян- ніколи нічого не вартували", - написала Геращенко.

Вона повідомила, що написала усім політв‘язням і військовополоненим листи, у яких поінформувала, що прийняла рішення про відставку з посади уповноваженого по Донбасу і учасника гуманітарної групи в Мінську.

"Але і надалі як політик і як громадський діяч буду всіма силами їх підтримувати і сприяти звільненню", - написала вона.  

Геращенко також закликала українців знайти час і написати українським бранцям, адже слова підтримки і новини з України є дуже важливими у російських тюрмах.