У Малайзії помер останній відомий самець суматранського носорога

У Малайзії повідомили про смерть останнього відомого самця суматранського носорога в країні. У неволі залишилася одна самка, інші носороги розкидані по Суматрі і Борнео

Про це пише New Straits Times.

Померлого самця звали Там. Його спіймали в 2008 році, коли він заблукав на територію плантації олійних пальм. Його перевели в заповідник Табін, що знаходиться в штаті Сабах.

Наглядачі намагалися схрестити його з двома самками: Пунтунгу, яку зловили в 2011 році, і Іман, спійманої в 2014-му. За словами зоологів, Пунтунгу не змогла народити через травми, які вона отримала при спарюванні в дикій природі.

Іман виявилася безплідною через кісту і міому в репродуктивних шляхах, які з'являються у самок цього виду при тривалій відсутності статевих контактів. Їх утворення - одна з головних причин зниження популяції суматранських носорогів, не рахуючи полювання.

Пунтунгу приспали в 2017-му через поширення раку. Тепер, коли помер Там, Іман залишається останнім представником вимираючого виду в заповіднику Малайзії.

Співробітники заповідника повідомили, що погіршення стану Тама почалося в квітні: тоді у нього знизився апетит. Аналіз сечі показав, що порушилася робота нирок. Зоологи підозрювали, що і інші органи тварини перестали функціонувати справно.

Точну причину смерті назвуть після розтину. Фахівці кажуть, що Таму йшов третій десяток, а максимальна тривалість життя носорогів цього виду досягає 40 років. Геном Тама зберегли на випадок появи технологій штучного запліднення.

За оцінками експертів, в світі залишилося близько 80 представників суматранського носорога. Велика частина з них знаходиться на островах Суматра і Калімантан.

У 2018 році низка природоохоронних організацій, серед яких National Geographic і Всесвітній фонд дикої природи, - організували програму з порятунку суматранських носорогів. Завдяки їй вдалося зловити самку, яку назвали Паху. Її перевели в розплідник на острові Борнео. Огляд показав, що вона здорова і здатна виносити потомство. Зоологи сподіваються, що найближчим часом вдасться знайти самця, щоб з'явився шанс запобігти повному вимирання виду.