Замана вважає замовниками свого переслідування Порошенка і Турчинова

Обвинувачений в держзраді екс-начальник Генштабу Збройних сил України Володимир Замана вважає, що замовником його кримінального переслідування є колишній президент Петро Порошенко і екс-секретар РНБО Олександр Турчинов

Про це заявив екс-начальник Генштабу ЗСУ Володимир Замана, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Я фактично єдиний силовик часів Януковича, який залишився на території України, тому став об'єктом переслідування. Швидше за все, замовники президент Порошенко і секретар РНБО Турчинов, з яким у мене особистий конфлікт і напруженість у відносинах, і він зацікавлений в цьому, щоб бездіяльність під час анексії Криму перекласти на інших людей", - зазначив він.

Замана наголосив, що під час анексії Криму він не отримував команду від тодішнього політичного керівництва країни щодо приведення армії в бойову готовність.

"Сьогодні мене звинувачують в тому, що я в кінці січня - лютому 2014 року не вжив рішення про приведення Збройних сил в повну боєготовність або підвищенні боєготовності. Я не маю права на це. Це повинно бути політичне рішення. Чому? Тому що я почав би приводити війська в підвищену бойову готовність, коли в суспільстві все було наелектризоване і на Майдані люди не розуміли б, що відбувається", - пояснив він.

Екс-начальник Генштабу наголосив, що через п'ять років, як і раніше невідомо, чому тодішній в.о. президента Олександр Турчинов "сьогодні говорить, що анексія Криму почалася вже 20 лютого 2014 року, а до 27 лютого не був призначений ні міністр оборони, ні начальник Генштабу".

Замана зазначив, що 22 лютого 2014 р. його призначили уповноваженим Верховної Ради з контролю над діяльністю Міноборони України, хоча він "був готовий очолити Збройні сили і захищати Крим".

"Мені особисто тоді Турчинов сказав, що коаліційним рішенням кандидатура Замани не була підтримана на посаду міністра оборони. Я запитав, кого. Він сказав, що адмірал Тенюх. Це відмінна порядна людина, патріот, але він все життя прослужив до цього на флоті, і для нього Сухопутні війська, Повітряні сили великий знак питання. Я тоді сказав Турчинову, що це велика помилка", - підкреслив він.

За словами Замани, в Генштабі 1 березня було розроблено та підготовлено операції по перекиданню особового складу на територію Криму для деблокування військових частин.

"Було підготовлено особовий склад, завантажено у літаки, які піднялися і дійшли до морського узбережжя континентальної України, після чого льотчики отримали команду, розвернулися і повернулися назад на аеродроми базування", - сказав він.

На його думку, в ті дні, коли була захоплена Верховна Рада АРК, потрібно було діяти максимально оперативно.

"Було достатньо сил, щоб застосувати їх у Криму. Я впевнений, що Росія не хотіла відкритої конфронтації, і ми б переломили цю ситуацію на свою користь. Але не було бажання і політичної волі", - наголосив екс-начальник Генштабу.