Жінки без чоловіка і дітей - найщасливіші, - психолог

Психолог-біхевіорист, професор Лондонської школи економіки і політичних наук Пол Долан переконаний, що традиційні критерії "жіночого щастя", такі як заміжжя і материнство, більше не на першому місці

Його думку наводить The Guardian.

Жінки без чоловіка і дітей - найщасливіші, і у них більше шансів прожити довге життя в порівнянні з заміжніми та матерями, заявив Долан на літературному фестивалі Hay Festival в Уельсі. За його словами, кореляції між рівнем щастя, шлюбом і материнством дослідники не спостерігають. 

"У нас є дані, зібрані за кілька років спостережень за добровольцями, але я зроблю погану послугу науці і скажу прямо: якщо ви чоловік, можливо, вам слід одружитися; якщо ви жінка - навіть не турбуйтеся", - зазначив психолог.

Експерт підкреслив, що чоловікам шлюб допомагає стати більш розсудливими: вони менше йдуть на ризик, заробляють більше, стежать за здоров'ям і довше живуть. Жінки навпаки, беруть на себе більше відповідальності в родині, і вмирають раніше, каже Долан.

Психолог підкріпив свої висновки даними перепису серед американців. Долан і його колеги також провели експеримент: у одружених людей питали про щастя в присутності їх пари.

Більшість стверджували, що щасливі, лише коли поруч знаходився партнер. Варто парі було розділитися - і люди зізнавалися, що глибоко нещасні.

"Ви - самотня жінка років 40, без дітей - боже, яка ганьба, чи не так? Може, коли-небудь ви зустрінете підходящого чоловіка, і все зміниться. Ні, може, вона зустріне невідповідного чоловіка, і тоді все зміниться. Може, вона зустріне чоловіка, який зробить її нещасною і хворою, і помре раніше", - висловився Долан.