Борис Джонсон постане перед судом за звинуваченням в обмані під час Brexit-кампанії

Екс-очільник МЗС Великої Британії Борис Джонсон, який є головним претендентом на посаду прем’єр-міністра, має з'явитись до суду через звинувачення в обмані виборців під час кампанії за вихід з ЄС

Про це повідомляє Sky News.

Суддя суду Вестмінстерського магістрату в Лондоні прийняв рішення, що Джонсон має відповідати за трьома приватними позовами, в яких його обвинувачують в неправомірних діях на державній посаді.

"Це означає, що відповідач буде зобов'язаний бути присутнім у цьому суді для попереднього слухання, і справу буде направлено до Королівського суду для судового розгляду", - йдеться у рішенні.

Йдеться про заяви Джонсона під час агітації за вихід Британії з ЄС напередодні референдуму 2016 року.

Він говорив, що членство в ЄС коштує Британії 350 млн фунтів стерлінгів на тиждень. Ця теза стала однією з основних під час кампанії за Brexit і цифру навіть помістили на агітаційний автобус, який їздив по країні.

Заявник стверджує, що Джонсон ввів в оману громадськість під час підготовки референдуму та щодо його наслідків, а також повторював  ці ж неправдиві дані під час загальних виборів 2017 року.

Джонсон вважається головним претендентом на посаду лідера Консервативної партії і, відповідно, на посаду глави британського уряду.

Як відомо, прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей раніше заявила, що 7 червня вона йде з посади лідера Консервативної партії. Протягом тижня після цього буде обраний новий керівник партії. Мей зазначила, що коли партію очолить нова людина, вона також покине пост прем'єр-міністра.