ВООЗ виключила трансгендерність зі списку ментальних розладів

Всесвітня організація охорони здоров'я прийняла рішення виключити трансгендерність зі списку психічних хвороб: тепер трансгендерність не буде класифікуватися як ментальне розлад

Постанова була прийнята Всесвітньою асамблеєю охорони здоров'я - директивним органом ВООЗ, в який входять представники 194 країн, повідомляє TIME.

Як очікується, це рішення вплине на місцеві закони, що стосуються охорони здоров'я: його прихильники вважають, що тепер трансгендерам буде легше здійснити перехід. "Рішення ВООЗ прибрати розлад гендерної ідентичності з керівництва по діагностиці хвороб справить визвольний ефект на трансгендерних людей по всьому світу", - вважає Грем Рейд, директор з прав ЛГБТ правозахисної організації Human Rights Watch.

На його думку, урядам тепер варто провести реформу охорони здоров'я в своїх країнах.

"Трансгендерні люди борються зі стигмою та дискримінацією, які можна частково відстежити в медичній системі: історично вона діагностувала вираження гендерної неконформності як ментальну патологію. Але саме стигма, дискримінація та залякування - а не що-небудь властиве гендерній неконформності - можуть викликати проблеми з психічним здоров'ям у транслюдей", - зазначив Грем Рейд.