Законопроект Зеленського про імпічмент: з'явився текст документа

Запропонований президентом Володимиром Зеленським законопроект про імпічмент передбачає відсторонення голови держави з посади у випадку вчинення ним державної зради або іншого злочину

Про це йдеться у тексті документу на сайті Верховної Ради.

"Верховна Рада України може усунути Президента України з поста в порядку імпічменту лише в разі вчинення ним державної зради або іншого злочину", - йдеться у законопроекті.

Для ініціювання питання про імпічмент пропонується подавати письмове подання, підписане більшістю народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України, підписи яких не відкликаються. Подання має містити правове обґрунтування необхідності утворення спеціальної тимчасової слідчої комісії.

Відповідно до законопроекту, спеціально створена тимчасова слідча комісія готує висновки і пропозиції за дослідженими обставинами щодо вчинення президентом України державної зради або іншого злочину, розглядає їх на своєму засіданні та приймає рішення щодо них. Пленарне засідання Верховної Ради України, на якому розглядатимуться висновки і пропозиції ТСК, має бути відкритим (за винятком випадків наявності у висновках ТСК інформації, що становить державну таємницю).

За задумом авторів документу, після прийняття Верховною Радою рішення про звинувачення президента нардепи мають звернутися до Конституційного суду для отримання висновку щодо додержання конституційної процедури та до Верховного суду - для одержання висновку ознаки державної зради або іншого злочину в діях президента.

Рішення про усунення президента з посади вважатиметься ухваленим, якщо за нього проголосують щонайменше три чверті народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради України (300 з 450).

У разі неприйняття Верховною Радою постанови про усунення президента в порядку імпічменту головуючий від імені парламенту має вибачитись перед президентом.