Голови МЗС Франції та Німеччини після зустрічі із Зеленським заявили про підтримку України "в період великих викликів"

Міністри закордонних справ Франції та Німеччини Жан-Ів Ле Дріан і Гайко Маас зробили спільну заяву по результатам зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським

Текст заяви оприлюднено на сайті МЗС Франції.

"Ми раді, що зустрілися сьогодні з президентом Зеленським у Києві під час цього першого спільного візиту, який підтвердив підтримку Україні Францією та Німеччиною в період великих викликів для країни. Зокрема, ми висловили нашу глибоку відданість продовженню процесу реформ, у той час як громадяни України продовжують висловлювати великі надії в цій області. Франція і Німеччина, як і раніше, міцно налаштовані на врегулювання конфлікту на сході України і відновлення територіальної цілісності України на всій її території", - йдеться у заяві.

Диппредставництва запевнили в готовності "надати нового імпульсу" переговорам щодо врегулювання збройного конфлікту на Донбасі та підняли питання збройної агресії з боку Росії в Керченській протоці.

"Ми також зустрілися з сім'ями моряків, які були ув'язнені Росією з листопаду на порушення міжнародного права, щоб продемонструвати нашу підтримку тим сім'ям, які переживають відсутність своїх близьких. Франція і Німеччина продовжуватимуть вимагати безумовного звільнення всієї команди, як робили це протягом декількох місяців", - йдеться у заяві.

Представники Франції та Німеччини наголосили на необхідності негайного звільнення Росією всіх військовополонених українських моряків.

"Зараз для Росії важливіше, ніж будь-коли, проявити політичну волю і відповідальність, відновити атмосферу довіри між сторонами, а не загострити напруженість. Від Росії очікують жестів, зокрема негайного звільнення 24 моряків, незаконно затриманих із 25 листопада. Німеччина і Франція підтримують сторони, щоб допомогти відновити конструктивні переговори. Найближчим часом продовжаться дискусії зі сторонами, особливо з метою виконання умов для проведення саміту голів держав і урядів у нормандському форматі", - зазначили дипломати.