Кримських татарів утримують у жахливих умовах у СІЗО РФ, - адвокат

Заарештованих у березні 24 кримськотатарських активістів утримують у російських СІЗО з порушеннями міжнародного та російського законодавства.

Про це заявив на прес-конференції в Києві адвокат Айдер Азаматов, передає УНІАН.

Зазначається, що 29 березня заарештованих кримських татар незаконно вивезли з території окупованого Криму. Свої дії російські правоохоронці пояснили це тим, що в СІЗО Сімферополя "немає місц"ь.

За словами Азаматова, дізнаватися, куди відвезли підзахисних, адвокатам доводилося самотужки, хоча законодавство РФ передбачає в таких випадках негайне сповіщення захисників і родичів. 

"Після прибуття в СІЗО майже всіх підзахисних помістили в спецблок, де вони перебувають по двоє в жахливих умовах. Сейран Муртаза, чиї інтереси я представляю, перебуває в Таганрогу, де перебувають ще троє фігурантів цієї справи. Всі вони перебувають у камері по одній людині, що абсолютно неприпустимо. з 29 березня і по сьогодні вони перебувають по одному, чого не можна допускати навіть за російським законодавством. Попри те, що навіть у Конституції РФ передбачена норма, яка регламентує пріоритет норм міжнародного права над національними, РФ не хоче виконувати всі ті вимоги, які їй пред'являє міжнародне співтовариство. Природно, це пов'язано лише з політичним підтекстом наших справ", - наголосив адвокат.

Нагадаємо, 27-28 березня ФСБ провела в окупованому Криму масові обшуки в оселях кримськотатарських активістів і затримала 24 із них.