В Індії школа приймає пластик як плату за навчання

В одному з сіл індійського штату Ассам з 2016 року працює школа, яка замість грошей приймає за навчання пластик для переробки

Про це пише Forbes.

Школу влітку 2016 року відкрили Парміта Сарма і Мазін Мухтар. Вони познайомилися за кілька років до цього, коли Мухтар повернувся в Індію з Нью-Йорка, займаючись освітнім проектом.

Вони вирішили відкрити освітній заклад для бідних сімей, який одночасно вирішував би проблему високої забрудненості села пластиком. Жителі збирали його і використовували в холодні місяці для опалювання приміщень, не підозрюючи про те, що цим завдають шкоди своєму здоров'ю.

Як зазначає видання, до відкриття школи в селі більшість незаможних батьків відправляли своїх дітей не здобувати освіту, а працювати в каменоломнях. Там вони отримували близько $ 2,5 на день.

Щоб батьки погодилися дати своїм дітям освіту, а не відправляти працювати, Мазін і Парміта вирішили, що їх школа буде брати з учнів не гроші, а пластик, який потім буде відправлятися на переробку.

Мазін і Парміта придумали курс навчання, який сфокусований на проблемах навколишнього середовища, але включає в себе і стандартні математику, англійську мову і так далі. Таким чином, творці школи розраховували вбити двох зайців разом: підвищити в селі рівень освіти, а також поліпшити ситуацію зі сміттям.

Крім загальних знань учні отримують і практичні навички. Їх вчать встановлювати сонячні панелі, деревообробній справі та встановлення електроніки - умінням, які допоможуть їм заробити в дорослому житті. При цьому навчанням займаються їхні старші товариші, які отримують за це "купони". Їх можна витратити на обумовлений список товарів.