В Україні проектуватимуть метро з обов’язковим врахуванням потреб людей з інвалідністю

З 1 вересня при будівництві або реконструкції метрополітенів обов’язковим стане влаштування необхідних засобів доступності для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення

Про цю зміну будівельних норм повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе.

Нові державні будівельні норми щодо проектування метрополітенів, які вводять обов’язкове влаштування необхідних засобів доступності на станціях метро та в суміщених підземних переходах для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, а саме: людей похилого віку, батьків з дітьми на візках, вагітних жінок, тимчасово маломобільних людей тощо.

“Ми поступово рухаємось у напрямку створення реального безбар’єрного середовища в Україні в усіх громадських місцях, у житловому і вуличному просторі. Метрополітени - не виключення. Сьогодні в Україні лише декілька станцій метро мають хоча б ліфт на вході для того, щоб людина з інвалідністю або мама з дитиною на візку могла потрапити всередину. На цьому безбар’єрність метро закінчується”- пояснив він.

У новому ДБН щодо проектування метрополітенів прописані чіткі обов’язкові вимоги щодо створення реального безбар’єрного середовища для всіх, щоб кожна людина могла зручно та комфортно користуватися цим видом транспорту, додав він.

Норми почнуть діяти з 1 вересня.

Згідно з новим ДБН:

Всі засоби доступності мають влаштовуватися з урахуванням вимог, які містяться у будівельних нормах "Інклюзивність будівель і споруд"

Новий ДБН розроблений ДП “Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій”.